Kort er en alvorlig sag

Når man står og skal vælge sin vej videre i uddannelsessystemet efter gymnasiet, kan man f.eks. bruge en terning til at vælge sit drømmestudie, hvis man vakler mellem flere forskellige uddannelser.

Så vidt gik jeg ikke, og vil heller ikke råde andre til at gøre det, men helt sikker i mit valg var jeg dog ikke.

Jeg overvejede flere ting, bl.a. retorik, idræt og så geografi. Det blev geografi, fordi det virkede som den bredeste uddannelse af de tre med et samspil mellem samfund, natur, miljø, politik o.m.a.

GIS kan bruges i alle aspekter af geografi, og derfor syntes jeg, det var oplagt at gå mere i dybden med det. Ved siden af har jeg taget valgfag i datalogi for at få endnu større udbytte af GIS. På Københavns Universitet er GIS-fagene mest fokuseret på den tekniske side af det – hvordan fungerer programmerne, og hvad kan de bruges til.

Jeg er dog også interesseret i den mere formidlingsmæssige del af GIS – kartografi (korttegning) – og det kunne jeg heldigvis gå i dybden med andre steder.

Rejsen til Amerika
På tredje år af min bachelor tog jeg til USA, hvor jeg lærte mere om, hvordan man gør kort mere effektive og forståelige, men også at kort ikke bare skal være flotte at se på.

Et kort er nemlig ikke bare et kort. Det er en subjektiv udlægning af, hvordan vores verden skal forstås. Alt kan ikke komme med på et kort, og derfor bliver man nødt til at lave nogle valg og fravalg. Det er en vigtig ting at have i baghovedet, når man kigger på et kort.

Med hovedet fuld af GIS og kufferten fuld af marshmallows og M&M’s tog jeg hjem til Danmark for at skrive min bachelor.

Da jeg kom hjem, havde jeg lyst til at prøve kræfter med geodata-branchen og spredte mit sidste semester på bacheloren ud over et helt år, samtidig med at jeg arbejde med Grønlandskortlægning for Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering og blev frivillig korttegner for Roskilde Festivalen.

I dag er jeg igen fuldtidsstuderende på kandidaten i geografi og geoinformatik, og jeg er ret sikker på, at idræt og retorik ikke havde været nær så fedt at studere.

Visitkort

Navn: Roar Gauslå Engell

Fødselsår: 1993

Uddannelse: Kandidat i geografi og geoinformatik (KU)

Studielængde: 1. semester på kandidaten